Asasi, Matrik or Diploma???





Assalamualaikum.. entry ni khas untuk pelajar lepasan SPM.. same as me..

      Bila dah habis SPM mesti semua tertanya-tanya kemana hala tuju masing-masing. Acctually my sister yang sekarang ni dah masuk sem 2 kat matrik suggest kat admin kalau dapat asasi or matrik.. lebih baik pi asasi sebab dia kata matrik ni kena struggle banyak sikit.. but most of student yang nak masuk USM kena pi matrik dulu sebab pihak USM hanya ambil pelajar matrik.. no asasi in there..


ASASI..

Asasi ni boleh tahan susah la juga.. tapi better dari Matrik sebab lepas asasi kita boleh terus masuk Universiti yang kita masuk asasi tu.. But nak masuk Asasi of course la korang kena dapat result gempak punya.. 8A and above konfem asasi akan ambil korang..

Aku : mampukah nak dapat result yang gempak macam tu???

My sister: jangan risaulah.. hang kan pandai dari aku.. dapat 8A trial... mesti result elok punya..

Aku: trial lain.. SPM lain.. haha..


MATRIKULASI..

Matrik ni ada 2 jenis

- Program Matrikulasi Satu Tahun (PST)
 Program Matrikulasi Satu Tahun (PST) yang dilaksanakan dalam dua (2) semester bagi Jurusan Sains (Aliran Sains dan Aliran Teknikal) dan Jurusan Perakaunan. 

- Program Matrikulasi Dua Tahun (PDT)

Program Matrikulasi Dua Tahun (PDT) yang dilaksanakan dalam empat (4) semester bagi Jurusan Sains
(Aliran Sains sahaja) . Jurusan Perakaunan dan Aliran Teknikal tidak terlibat.

my sister dapat PST.. so, dia hanya belajar 2 sem saja.. untuk aliran sains..

Aliran sains ada 3 modul.
Modul 1 - math, bio, fizik, kimia,
Modul 2- math, kimia, fizik, IT
Modul 3- math, kimia, bio, IT

Aliran akaun- math akaun, ekonomi, perakaunan, pengurusan perniagaan 

Aliran teknikal- Matematik Sains, Kimia Kejuruteraan, Fizik
Kejuruteraan, Pengajian Kejuruteraan  (Mekanikal/ Awam/ Elektrik & Elektronik)


Yang diatas adalah subjek teras.. 

kalau subjek wajib adalah:
-Bahasa Inggeris
-Pendidikan Islam / Moral
-Kemahiran Dinamika
-Kokurikulum

so.. kalau admin mesti kena ambil aliran sains modul 2 sebab admin study sains
komputer kat sekolah dulu.. 

DIPLOMA..

diploma ni kalau admin nak cerita sampai besok pagi pun tak habis sebab banyak
course yang ada..
Tempoh kita belajar 3 tahun.. ramai yang kata diploma ni lambat and bila campur
Ijazah boleh sampai 5 tahun kita study.. lambat kan..
Kalau ambil Asasi or Matrik boleh cepat sikit maybe 3 or 4 years kita dah boleh
habis Ijazah dah..
Diploma ni semua Universiti ada.. so jangan risau. Pilih ja U mana yang korang
nak pi..

so, setakat ni faham tak??? kalau ada sebarang pertanyaan sila komen kat admin..
maybe admin boleh jawab.. kalau tak boleh kena tanya mr.google la ye..

Hope you can receive a little info from me.. thank you for reading..

belum join GA admin.. jom klik banner kat bawah ni..









No comments :

Post a Comment

please be nice here and I will be nice to you..