Rasa macam nak demam..


Assalamualaikum..


huhu.. rasa macam nak demam ja..

Even the temperature of surrounding is hot but my body temperature keep dropping..

Suhu diluar panas tapi rasa sejuk.. nampak sangat nak demam.. 

masuk tahun ni dah berapa kali dah demam..

But I will keep update my blog again.. and.. again.. haha..

A lot of stories that I want to share.. just wait and keep reading..

Thank you !!




#top referral (26/2/2014)


Assalamualaikum..

Sebenarnya dah lama nak update untuk top referral GA miss 1826 ni..

Baru hari ni sempat nak update..

Boleh tengok gambar bawah ni.. Miss 1826 cari seorang sahaja top referral untuk GA kali ni.. saya akan terus update untuk top referral hingga tarikh tamat.. maybe 20/3/2014 ni..


Top Referral untuk minggu ini ialah..

Wana


Kepada adik Fasihah.. sikit je lagi nak jadi top referral.. terus kan usaha ye.. mana tahu adik ada rezeki untuk menang top referral..


Nak join GA ni??? klik banner di bawah..











Kotak pensil dah siap !!!


Assalamualaikum..

huhu.. ingat tak lagi post pasal mood nak menjahit hari tu..

hah.. dah lama dah actually kotak pensil ni siap.. 
baru malam ni sempat nak post gambar kotak pensil tu..


Yang ni versi besar punya.. kawan kakak order..

harga:  RM 6 (include postage fee RM12.. Sabah/Sarawah tambah RM3)


yang ni versi kecil punya.. mak saudara pesan sampai 10.. 
so buat serba 2 untuk satu corak..

Harga: RM4 (include postage RM10.. sabah/Sarawak tambah RM3)

Saya juga menerima tempahan dalam kuantiti yang banyak..

minimum : 5 unit

Kalau nak order satu pun boleh..

Kalau nak order banyak-banyak pun boleh.. Nak bagi dekat kawan-kawan ke.. Cikgu ke..

Tapi order sebelum bulan 5 ni ya.. sebab after May mungkin saya dah masuk U atau matrik..
huhu..

Dah tak boleh nak online dah..

boleh PM fb saya ---> Dia Nadia .. untuk order..







Bersama my adik di taman


Assalamualaikum..

post ni banyak gambar sikit..

Gambar ni diambil lepas hantar kakak saya balik matrik.. Ahad lalu..

teman budak kecil ni main taman permainan depan rumah ja..


haha.. si kakak pun nak main buaian jugak.



termenung jauh..



Taman permainan ni untuk tadika kat gambar atas ni sebenarnya.. 
Bawah tu tadika atas ada surau..


Home sweet home... 


Nasib baik cuaca baik... tak berapa panas sangat..

gambar diambil dari camera phone saya ja.. 2MP ja... tu yg tak berapa cantik sangat..





kemas bilik..


Assalamualaikum..

huhu.. After SPM punya life macam ni la.. duduk rumah goyang kaki.. nak cari kerja. 
MALAS.. haha

Bukan pa.. Tak dak transport nak pergi kerja.. tak boleh bawak motor macam ni la jadinya.. Sampai sekarang saya tak ambil lesen...huhu..

So, tak mau susahkan ayah hantar pergi balik kerja.. baik tak payah pi kerja kan..

haha..

so, hari Jumaat minggu lepas terdetik dekat hati nak kemas bilik yang penuh ngan kertas.. actually ni second time kemas bilik since lepas habis SPM haritu.. hhuhu.

hah see.. dua beg plastik kat bawah ni.. semua kertas and buku yang nak pi recycle...



Pastu hias bilik bagi lawa sikit.. Then terjumpa music box yang kakak saya dapat time birthday dia..
asyik letak dalam kotak ja.. so, saya keluarkan dan display dekat atas rak buku ni..

Bentuk mesin jahit tu.. comel gila..



jelous ngan kak sayasebab dapat birthday gift yang cantik ni..

Tapi saya dapat jugak dari my bestfriend Liana for my birthday tahun lepas.. 

ni dia.. Replika Eiffel Tower..


Gambar dekat bawah ni Rak buku yang siap dikemaskan..


Ada banyak buku yang still boleh dipakai and sayang nak dibuang..

So, saya fikir nak bagi saja dekat sesiapa yang nak ambil SPM or form 4 tahun ni.. free..

nanti saya upload gambar buku tu dekat sini ya..



Tutorial: Letak Button Follow Twitter Dalam Entry


Assalamualaikum..

Tuto ni juga request dari adik Syaza Afrina..

Actually tuto ni saya tengok dari blogger lain tapi tak ingat pula dari mana..

tapi thanks a lot untuk tuto yang saya rujuk dari blogger tersebut... Kalau saya jumpa link blog tu saya update ya..

button follow yang dimaksudkan tu macam bawah ni..




1. Copy code dibawah ni..

<a class="twitter-follow-button" data-lang="en" data-show-count="false" data-show-screen-name="false" data-size="large" href="https://twitter.com/miss1826">Follow @miss1826</a>&nbsp;&nbsp;
<script>!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");</script>
<script src="http://widgets.twimg.com/j/2/widget.js"></script>



2. Paste dekat bahagian HTML entry korang.. tukar dulu code yang saya colourkan tu..

Merah: link twitter yang korang nak letak
biru: twitter ID korang.

3. Bila dah siap edit korang tekan compose.. nanti dia akan jadi link macam bawah ni kan..

*klik untuk tumbesaran

Jangan risau sebab button tu still akan menjadi.. korang cuma perlu edit entry korang
macam biasa dan tekan PUBLISH.. Bila korang tengok dekat blog baru button
tu akan muncul..

4. dah siap!!

Hah dah ingat.. saya tengok tuto ni dekat blog Nabila Medan.. thanks Nabila !!
seorang blogger yang sama umur dengan miss 1826 yang tengah tunggu result
SPM sekarang ni.. hehe..




Tutorial: Letak Facebook Share Button dalam entry


Assalamualaikum..

Tuto ni di request dari adik Syaza Afrina.. Mungkin untuk GA Syaza yang sedang berlangsung ni kot..
thanks adik Syaza untuk request tuto ni..

Fantastic Giveaway by Syaza

Untuk maklumat korang facebook share button tak boleh nak masukkan dalam entry sebab tiada IFRAME punya code.. Hanya code IFRAME ni sahaja yang boleh letak dalam entry.. kod lain tak boleh.. nanti tak jadi..

*klik gambar untuk lebih jelas..

So, saya nak ajar cara lain untuk letak button share tanpa guna FB share button punya widget..

macam di bawah ni..



1. pergi ke laman web----> INI

2.  copy link page di facebook dan paste diruang yang disediakan..

3. Adjust width. Lebih baik letak 200 sebab takut nnti kecil pula kalau letak kurang dari 200px

4. pilih layout.. korang boleh pilih nak yang macam mana..

5. Action type: pilih like

6. tick dekat kotak untuk include share sebab tujuan kita nak letak share button juga kan..

7. Show Friend's face: ikut korang nak tick ke tak.. tak jadi masalah.. tapi make sure width kena besar lagi la kan..

8. tekan get code..


*klik gambar untuk lebih jelas..


9. Ambil yang IFRAME punya code..



10. Akhir sekali, copy dan paste code ini di bahagian HTML entry.. bukan compose ya..

11. Bila dah paste tu tekan compose dan adjust kedudukan button tu bagi kemas..

12. dah siap !!!

sebarang pertanyaan boleh komen di sini..






SEGMEN :PENCARIAN BLOGLIST BY ANNA96



Assalamualaikum.. jom join segmen ni.


semua yang join akan disenarai dalam bloglist Anna..

klik banner untuk join..

senarai peserta Superb Giveaway By Miss 1826

Senarai peserta Superb Giveaway By Miss 1826

*Ctrl+F untuk cari link blog korang..
*yang mana saya garis tu maksudnya entry GA dia tiada..
*ada masa lagi sehari untuk korang updated mana-mana syarat yg tertinggal ye..




Senarai hadiah dan sponsor




Senarai hadiah dan sponsor untuk Superb Giveaway by Miss 1826:

# Semua peserta akan mendapat voucher RM 3 dari Kpop Shopp

Voucher:

1) voucher 10% diskaun aksesori/new item untuk 10 peserta awal dari Butik Sofeafiqa
2) voucher 10% diskaun pembelian kek karamel untuk 10 peserta terakhir dari Butik Sofeafiqa

Top referral :

1) dress x 1 dari NFH boutique
2) 3 paket minuman kesihatan ephyra  dari Mama Darwiish



Random

Barang pos:

1) Dress x 1 dari NFHBoutique Gallery
2) Baju kurung Fishtail x 1 dari Red Cherry House
3) Bracelet x 3 dari Farrah Hanim
 4) Bracelet x 2 dari Shad

    

5) 3 set Shiseido x 3 dari Jom Singgah shoppe
6) 2 set Shiseido x 1 dari Syafika
7) keychain felt dan hp charm x 1 dari Galeri Kraf Nailofar
8) tudung x 1 dari liana
9) baju x 1 dari liana
10) bantal x 1 dari Joojoo craft
11) poskad dari kemboja x 3 dari Fya Pelangi
12) keychain x 4 dari Amalina
13) phone keychain x 2 dari dyla
14) bookmark + button badge + hadiah pilihan sponsor x 3 dari Misznadea
15) Mistine Q Perfect Lipstick x 1 dari Madihah




16) Handmade bracelet x 1 dari Miss 1826



Hadiah misteri:

1) hadiah misteri x 1 dari Aisyah
2) hadiah misteri x 2 dari farahdeena

Bloglist:

1) bloglist x3 dari Syira Lokman
2) bloglist 3 bulan x 1 dari Badlishah

Review blog:

1) review blog x 2 dari Alin
2) review blog x 1 dari Badlishah

Barang blog:

1) header transparent/not transparent x 1 dari Dirah
2) cursor x 2 dari Dirah
3) doodle x 2 dari Cik Nini
4) banner biasa x 2 dari Alfira
5) banner gif x 1 dari Alfira
6) header x 2 dari Vidolaa

Topup:

1) RM 5 x 2 dari Nadhirah
2) RM 5 x 2 dari Intan
3) RM 5 ( maxis/celcom/digi) x 2 dari Fatin
4) RM 5 (celcom/maxis) x 2 dari Munirah
5) RM 5 x 2 dari Airis
6) RM 5 x 2 dari Aliyah
7)  RM10 x 2 dari Hazwan

Menarik tak??? Lebih 60 hadiah menanti anda !!!

hadiah mungkin akan bertambah jika ramai yang join..

Nak Join??

click banner di bawah..




tutorial: Simple Blog Archieve


Assalamualaikum..

Lama tak update blog.. dah berhabuk blog ni.. *fuh..

huhu.. banyak cerita nak cerita dekat korang ni.. haha.. 
dan saya dah update senarai peserta untuk Superb GA by Miss 1826 tu.. 
boleh la tengok dekat SINI

Kalau ada Link yang terdouble boleh inform A.S.A.P

So, tak mau sembang panjang-panjang.. nanti miss update lagi cerita dekat blog ni ye..

Ni nak ajar cara nak buat simple blog archieve macam blog saya ni.. dia ada dua bahagian.. 
satu untuk semua story di blog anda mengikut bulan and satu lagi untuk recent stories di blog. 


Request by adik Alfira Hana


huhu.. meh sini akak nak ajar macam mana nak buat macam tu.. 

nampak kemas sikit blog korang.. ni untuk blogskin saja.. 
sebab simple template saya dah cuba tapi tak menjadi..

Blogskin 

1. Pergi ke Dashboard 

2. klik  template 

3. Copy code di bawah ni..

<center><select style="background-color: #eee; color: #000000; font: 10px tahoma; letter-spacing: 2px; padding: 3px; width: 200px;" onChange="location.href=this.options[this.selectedIndex].value;">
<option value=''>story of my life</option><BloggerArchives><option value="<$BlogArchiveURL$>"><$BlogArchiveName$></option></BloggerArchives></select><br><br><br>
<select style="padding: 3px; background:#FFDBE2; font-family: tahoma; font-size: 10px; letter-spacing: 2px; color: #000000; width: 200px;"
onChange="location.href=this.options[this.selectedIndex].value;" value="GO" target="_blank">
<option selected="selected">Recent Entries</option><BloggerPreviousItems>
<option value="<$BlogItemPermalinkURL$>"><$BlogPreviousItemTitle$></option>
</BloggerPreviousItems>
</select>
</div><br>


colour Biru: ubah ikut warna yang korang nak... boleh rujuk SINI
colour merah: Ubah ayat tu ikut suka hati korang ye..

4. Paste code tu di tempat yang korang nak.. 

kalau di blog saya saya paste dibawah code ini.

<div class="h2">BLOG ARCHIVE;</div><br>

Sebab setiap blogskin kadang-kadang beza code.. so, it's up to your blogskin..

5. Preview dan bila dah puas hati tekan save.. Dah siap!!

Hope adik Alfira dan korang yang lain boleh faham dengan tuto ni.. kalau ada sebarang pertanyaan jangan malu jangan segan untuk komen disini..




#Petang


Assalamualaikum...

Ya.. Seperti tajuk di atas... Petang..

Waktu untuk tenangkan fikiran yang kusut..

Dengan melayan telatah adik yang sangat annoying.. haha..

A picture can tell us many stories..



my little brother.. 



Sawah padi yang dah x de padi.. haha.. musim ni seronok kalau main layang-layang
atau wau..


seronok wuu jalan atas batas sawah.. 
kalau bendang kering la.. kalau ada padi memang tak naik dah le..
takut ada pacat.. haha..


love this picture..


pokok bunga yang hampir kering disebabkan cuaca yang panas..


Home sweet home right?? 

bertapa aku akan rindukan rumah nanti bila aku dah masuk U atau Matrik lepas dapat result 
SPM nanti.. 

Yang ikhlas: Miss 1826 




Mood nak menjahit


Assalamualaikum..

Hehe.. Excited sikit sebab baru beli kain petang tadi... 

Dapat tempahan kotak pensil dari Mak Cik saya dan juga kawan kakak..

Alhamdulillah.. rezeki masuk.. huhu..

Bila pi beli kain rambang mata tak tau nak pilih yang mana tapi kena pilih kain ikut 
permintaan pelanggan la kan..

So, saya ambil kain yang bercorak Hello Kitty kat bawah ni sebab my sister's friend nak gambar 
Hello kitty..





Comel tak?? so, kepada para peminat Hello Kitty kalau berminat nak tempah kotak pensil
boleh PM fb saya---> dia nadia

Harga: RM 10 termasuk post (sabah/sarawak tambah RM4)

Harga kotak pensil ni ikut kain juga.. kalau mahal harga lain sikit.. maybe mahal sikit..

Yang bawah ni corak kain yang Mak Cik saya tempah sebab dia nak corak kartun..





hehe... tak sabar nak jahit esok pagi.. 

nanti saya post gambar kotak pensil ni bila dah siap.. 

huhu.. Thanks for reading this entry..




Say No To Valentine !


Assalamualaikum..

Seperti yang semua tahu yang esok adalah 14 February 2014 dan dalam otak semua orang pasti terfikir pasal Valentine..

Bagi umat Islam haram sama sekali untuk menyambut hari tersebut kerana...

jom baca cerita di bawah ini..

Dengar saja 14 February, pasti kita semua tahu apa yang ada disebalik tarikh tersebut. sejarah 14 February bermula apabila...


Valentine sebenarnya adalah seorang martyr yang kerana kesalahan dan bersifat 'dermawan' maka dia diberi gelaran Saint atau Santo.
Pada tanggal 14 Februari 270 M, St. Valentine dibunuh karena pertentangannya (pertelingkahan) dengan penguasa Romawi pada waktu itu iaitu Raja Claudius II (268 - 270 M). Untuk mengagungkan dia (St. Valentine), yang dianggap sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka para pengikutnya memperingati kematian St. Valentine sebagai 'upacara keagamaan'.
 

Tetapi sejak abad 16 M, 'upacara keagamaan' tersebut mulai beransur-ansur hilang dan berubah menjadi 'perayaan bukan keagamaan'. Hari Valentine kemudian dihubungkan dengan pesta jamuan kasih sayang bangsa Romawi kuno yang disebut “Supercalis” yang jatuh pada tanggal 15 Februari.
 

Setelah orang-orang Romawi itu masuk agama Nasrani(Kristian), pesta 'supercalis'  kemudian dikaitkan dengan upacara kematian St. Valentine. Penerimaan upacara kematian St. Valentine sebagai 'hari kasih sayang' juga dikaitkan dengan kepercayaan orang Eropah bahwa waktu 'kasih sayang' itu mulai bersemi 'bagai burung jantan dan betina' pada tanggal 14 Februari.
 

Dalam bahasa Perancis Normandia, pada abad pertengahan terdapat kata “Galentine” yang bererti 'galant atau cinta'. Persamaan bunyi antara galentine dan valentine menyebabkan orang berfikir bahwa sebaiknya para pemuda dalam mencari pasangan hidupnya pada tanggal 14 Februari. Dengan berkembangnya zaman, seorang 'martyr' bernama St. Valentino mungkin akan terus bergeser jauh pengertiannya(jauh dari erti yang sebenarnya). Manusia pada zaman sekarang tidak lagi mengetahui dengan jelas asal usul hari Valentine. Di mana pada zaman sekarang ini orang mengenal Valentine lewat (melalui) greeting card, pesta persaudaraan, tukar kado(bertukar-tukar memberi hadiah) dan sebagainya tanpa ingin mengetahui latar belakang sejarahnya lebih dari 1700 tahun yang lalu.
 

Dari sini dapat diambil kesimpulan bahwa moment(hal/saat/waktu) ini hanyalah tidak lebih bercorak kepercayaan atau animisme belaka yang berusaha merosak 'akidah' muslim dan muslimah sekaligus memperkenalkan gaya hidup barat  dengan kedok percintaan(bertopengkan percintaan), perjodohan dan kasih sayang.

(dipetik daripada laman web ini.-  http://tanbihul_ghafilin.tripod.com/valentineday.htm)

dah baca??

sebenarnya banyak pendapat tentang sejarah valentine ni..

Walaupun ramai yang sudah mengetahui kisah disebalik hari vekntine ini namun masih ramai juga yang masih menyambutnya. Adakah masyarakat kita sudah tidak dapat membezakan baik ataupun  salah??

Apabila anda melihat berita pada hari ini, ramai remaja yang ditangkap berkhalwat, berdua-duaan, melakukan perlakuan sumbang.. adakah mereka tidak takut akan dosa yang ditangggung mereka??




Ramai yang beranggapan bahawa hari Valentine adalah hari untuk menghargai kasih sayang pasangan mereka. Rasanya tidak perlu diraikan pada hari tersebut.. Jika anda ingin menghargai kasih sayang seseorang, hargailah kasih sayang ibu bapa anda.. kerana merekalah yang bersusah payah membesarkan kita bukanlah Girlfriend atau Boyfriend anda..



Hadis Rasulullah s.a.w:“ Barang siapa yang meniru atau mengikuti suatu kaum (agama) maka dia termasuk kaum (agama) itu”.
Firman Allah s.w.t. dalam Surah AL Imran (keluarga Imran) ayat 85 :“Barangsiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka sekali-sekali tidaklah diterima (agama itu) daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi”.

Renung-renungkanlah... Sesungguhnya kita masih berpegang kepada agama kita.. ISLAM itu indah..