Tutorial: Letak Button Follow Twitter Dalam Entry


Assalamualaikum..

Tuto ni juga request dari adik Syaza Afrina..

Actually tuto ni saya tengok dari blogger lain tapi tak ingat pula dari mana..

tapi thanks a lot untuk tuto yang saya rujuk dari blogger tersebut... Kalau saya jumpa link blog tu saya update ya..

button follow yang dimaksudkan tu macam bawah ni..




1. Copy code dibawah ni..

<a class="twitter-follow-button" data-lang="en" data-show-count="false" data-show-screen-name="false" data-size="large" href="https://twitter.com/miss1826">Follow @miss1826</a>&nbsp;&nbsp;
<script>!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");</script>
<script src="http://widgets.twimg.com/j/2/widget.js"></script>



2. Paste dekat bahagian HTML entry korang.. tukar dulu code yang saya colourkan tu..

Merah: link twitter yang korang nak letak
biru: twitter ID korang.

3. Bila dah siap edit korang tekan compose.. nanti dia akan jadi link macam bawah ni kan..

*klik untuk tumbesaran

Jangan risau sebab button tu still akan menjadi.. korang cuma perlu edit entry korang
macam biasa dan tekan PUBLISH.. Bila korang tengok dekat blog baru button
tu akan muncul..

4. dah siap!!

Hah dah ingat.. saya tengok tuto ni dekat blog Nabila Medan.. thanks Nabila !!
seorang blogger yang sama umur dengan miss 1826 yang tengah tunggu result
SPM sekarang ni.. hehe..




No comments :

Post a Comment

please be nice here and I will be nice to you..