Tutorial: Letak Facebook Share Button dalam entry


Assalamualaikum..

Tuto ni di request dari adik Syaza Afrina.. Mungkin untuk GA Syaza yang sedang berlangsung ni kot..
thanks adik Syaza untuk request tuto ni..

Fantastic Giveaway by Syaza

Untuk maklumat korang facebook share button tak boleh nak masukkan dalam entry sebab tiada IFRAME punya code.. Hanya code IFRAME ni sahaja yang boleh letak dalam entry.. kod lain tak boleh.. nanti tak jadi..

*klik gambar untuk lebih jelas..

So, saya nak ajar cara lain untuk letak button share tanpa guna FB share button punya widget..

macam di bawah ni..



1. pergi ke laman web----> INI

2.  copy link page di facebook dan paste diruang yang disediakan..

3. Adjust width. Lebih baik letak 200 sebab takut nnti kecil pula kalau letak kurang dari 200px

4. pilih layout.. korang boleh pilih nak yang macam mana..

5. Action type: pilih like

6. tick dekat kotak untuk include share sebab tujuan kita nak letak share button juga kan..

7. Show Friend's face: ikut korang nak tick ke tak.. tak jadi masalah.. tapi make sure width kena besar lagi la kan..

8. tekan get code..


*klik gambar untuk lebih jelas..


9. Ambil yang IFRAME punya code..



10. Akhir sekali, copy dan paste code ini di bahagian HTML entry.. bukan compose ya..

11. Bila dah paste tu tekan compose dan adjust kedudukan button tu bagi kemas..

12. dah siap !!!

sebarang pertanyaan boleh komen di sini..






No comments :

Post a Comment

please be nice here and I will be nice to you..