tutorial: Simple Blog Archieve


Assalamualaikum..

Lama tak update blog.. dah berhabuk blog ni.. *fuh..

huhu.. banyak cerita nak cerita dekat korang ni.. haha.. 
dan saya dah update senarai peserta untuk Superb GA by Miss 1826 tu.. 
boleh la tengok dekat SINI

Kalau ada Link yang terdouble boleh inform A.S.A.P

So, tak mau sembang panjang-panjang.. nanti miss update lagi cerita dekat blog ni ye..

Ni nak ajar cara nak buat simple blog archieve macam blog saya ni.. dia ada dua bahagian.. 
satu untuk semua story di blog anda mengikut bulan and satu lagi untuk recent stories di blog. 


Request by adik Alfira Hana


huhu.. meh sini akak nak ajar macam mana nak buat macam tu.. 

nampak kemas sikit blog korang.. ni untuk blogskin saja.. 
sebab simple template saya dah cuba tapi tak menjadi..

Blogskin 

1. Pergi ke Dashboard 

2. klik  template 

3. Copy code di bawah ni..

<center><select style="background-color: #eee; color: #000000; font: 10px tahoma; letter-spacing: 2px; padding: 3px; width: 200px;" onChange="location.href=this.options[this.selectedIndex].value;">
<option value=''>story of my life</option><BloggerArchives><option value="<$BlogArchiveURL$>"><$BlogArchiveName$></option></BloggerArchives></select><br><br><br>
<select style="padding: 3px; background:#FFDBE2; font-family: tahoma; font-size: 10px; letter-spacing: 2px; color: #000000; width: 200px;"
onChange="location.href=this.options[this.selectedIndex].value;" value="GO" target="_blank">
<option selected="selected">Recent Entries</option><BloggerPreviousItems>
<option value="<$BlogItemPermalinkURL$>"><$BlogPreviousItemTitle$></option>
</BloggerPreviousItems>
</select>
</div><br>


colour Biru: ubah ikut warna yang korang nak... boleh rujuk SINI
colour merah: Ubah ayat tu ikut suka hati korang ye..

4. Paste code tu di tempat yang korang nak.. 

kalau di blog saya saya paste dibawah code ini.

<div class="h2">BLOG ARCHIVE;</div><br>

Sebab setiap blogskin kadang-kadang beza code.. so, it's up to your blogskin..

5. Preview dan bila dah puas hati tekan save.. Dah siap!!

Hope adik Alfira dan korang yang lain boleh faham dengan tuto ni.. kalau ada sebarang pertanyaan jangan malu jangan segan untuk komen disini..




No comments :

Post a Comment

please be nice here and I will be nice to you..