Pengalaman Interview UM


Assalamualaikum...

Kelmarin (20/4/14) Miss kena interview untuk asasi sains UM...

Balik ja rumah terus semua orang tanya : Nadia! macam mana interview tu??

hah.. ni Miss nak cita kat sini... 

Nak di jadikan cerita. Interview tu buat kat Alor Star. Miss dok Penang. So, lepas Subuh terus keluar rumah.

So, drive with my father for almost 1 hour and 30 minit.. Finally we reach there.

Masuk dalam hotel tu.. memang tengok ramai gila yang dah sampai..

Miss pergi daftar then cari tenpat duduk dekat dalam dewan tu.. duduk sorang-sorang sebab tak jumpa kawan satu sekolah.. huhu. Then I meet with someone yang datang dari Alor Star.. Dapat 10 A tu.. memang Miss rasa kecil gile dok kat situ sebab semua orang result gempak-gempak..

Then, tunggu nama kami dipanggil. satu group 5 orang. Interview ni diorang buat dalam group sebab nak jimat masa.. Ramai kot yang hadir. Kalau sorang-sorang mau sampai malam kena tunggu.

Tunggu agak lama juga la sebab pelajar asasi pengajian Islam habis dulu..
Then nama Miss kena panggil. Memang nervous la kan..

so, kami 5 orang yang di panggil pergi ke ruang menunggu. Sementara menunggu group yang sebelum ni habis interview. Buat sesi kenal-kenal ngan diorang.. Semua peramah.. 

Then kami kena panggil untuk masuk bilik temuduga.. Panel ada 3 orang. Satu lelaki dan 2 orang perempuan.. semua peramah..

Kami kena introduce diri masing, just tell them our name and school that we had finished our study.. Yang tu ja.. 

Kami diberikan 1 soalan pasal satu situasi. Soalan tu lebih kurang macam ni :-

Your plane stranded on Mount Sahara. Give your opinion, would you go to the nearest camp or sit at the plane and select the five items listed. Then state your reasons.

Hah.. Miss pakat cakap BI berterabur habis.. memang tak tau la panel tu faham ke x apa yang Miss cakap.. kelemahan Miss kalau nak cakap BI spontaneously memang akan berterabur habis grammar tu.. haha..

but the main reason pihak UM buat interview ni sebab nak tengok sama ada kami boleh berinteraksi satu sama lain atau tidak.. diorang tak tengok pun kita speaking fluent atau tidak.. yang penting kena rajin bertanya dan banyak berkomunikasi.. 

ada sorang tu dalam group miss memang speaking fluent gila.. memang mantap habis ar.. ternganga Miss tengok dia speaking.. haha..

Then, panel tu tanya kami kalau kami dapat masuk UM macam mana kami nak manage time dekat sana. So, jawab in BI... semua pakat bagi jawapan sama... buat timetable... hehe.. dah tu ja yang kami tau..

Lastly, seorang panel tu tanya sama ada kami ada soalan nak tanya.. Miss just tanya dekat UM ada kokurikulum tak? Then one of the panel jawab ada.. diorang akan organize then kami semua wajib join.. hoho.. ok..

then nak kluar dari bilik tu salam 2 panel perempuan.. serius semua peramah.. seronok dok dalam bilik interview tu even agak nervous jugak.. bukan pa.. kalau cakap dalam BM boleh la lagi.. ni speaking.. memang hancur le.. hehe..

p/s : 4/5 ni keputusan UPU keluar.. doakan Miss dapat jadi salah satu pelajar PASUM.. teringin sangat nak belajar dekat UM.. hope ada rezeki...




2 comments :

please be nice here and I will be nice to you..