Rahsia disebalik hari...
Assalamualaikum..

Malam ni admin nak kongsi tentang rahsia disebalik hari..

My mom selalu marah saya bila saya kerat kuku pada hari Selasa... even dia sendiri tak potong baju bila hari selasa.. so, admin tertanya-tanya apa rahsia disebalik hari selasa..

rupa-rupanya setiap hari ada rahsia disebaliknya kan..

jom tengok..

Jumaat
- penghulu segala hari...
-Dikatakan juga Hari Jumat adalah hari yang baik untuk mengadakan perhubungan dan pernikahan.

Sabtu

-Hari Sabtu adalah di namakan sebagai hari tipu daya, kerana pada hari itu orang-orang kafir Quraish telah mengadakan tipu daya pada perjanjian Darrun Nadwah.

Ahad

-Hari Ahad adalah hari yang baik untuk bertanam dan membuat binaan, kerana pada hari Ahad Allah memulakan menciptakan dunia dan membangunnya.

Isnin

- Hari lahirnya Nabi Muhammad S.A.W..-Hari Isnin adalah hari yang baik untuk musafir dan untuk berniaga, kerana bahawasanya pada hari Isnin Nabi Syith telah musafir dalam urusan perniagaan dan beliau banyak mendapatkan keuntungan dari perniagaannya.

Selasa

-Hari Selasa adalah hari berdarah, kerana pada hari itu, bermulanya Siti Hawa berhaid, dan pada hari itu pula mula-mula terjadinya pembunuhan anak Nabi Adam iaitu Qabil membunuh Habil.

Rabu

-Hari Rabu adalah hari kebinasaan yang berkekalan, kerana pada hari itu Allah SWT menenggelamkan Fir’aun bersama kaumnya. Kaum Samud dan kaum ‘Ad yang mereka itu adalah kaum Nabi Saleh, juga di binasakan oleh Allah pada hari Rabu.

Khamis

-Hari Khamis adalah hari yang baik untuk menuntut sekalian hajat, kerana bahawasanya Nabi Ibrahim AS pergi ke istana raja Mesir, maka raja Mesir menunaikan hajatnya dan mengembalikan isterinya Siti Sarah.So, hope boleh dapat serba sedikit info dari post ni...

semoga hari-hari korang dilimpahi rahmat oleh Allah S.W.T

SubhanaAllah, Alhamdullilah, Lailahailallah.. Allahuakbar...

Terima Kasih kerana membaca..

No comments :

Post a Comment

please be nice here and I will be nice to you..